Ekspertiz nedir ve neden gereklidir?

Fransızca ‘’Ekspert’’ kelimesinden türetilmiş olan ve Türkçeye Ekspertiz olarak yerleşmiş kelimenin tam anlamı Türkçemize ‘’Uzman’’ olarak geçmiştir.

Kelimenin anlamı itibariyle, Antalya Oto Ekspert firmamız, siz değerli müşterilerimize aracınızla ilgili olarak konusunda uzman kadrosu ile, geçmişte yaşanmış kazalar ve değişenlerle ilgili ya da gelecekte oluşabilecek arızaların detayı ile ilgili bilgileri rapor halinde sunarak sizi bilgilendirmektedir.

Hatırlandığı üzere, Oto Ekspertiz kavramından önce, alınacak araçlar ya tanıdık birilerine ya da oto sanayisinde ustaya gösterilirdi. Ancak günümüz teknolojisinin gelişmesi ve bu konuyla ilgili olarak yeni bir hizmet sektörünün açılması sayesinde bu işlemler daha hızlı ve amatörlükten çok profesyonelliğe doğru hızlı bir biçimde gelişmektedir.

Ne yazık ki tüm bakımlarının aksatılmadan yapıldığı ve kazasız olduğu ileri sürülen araçların, aslında birçok sıkıntıya sahip olduğu gerçeği ile, alımdan sonra yüzleşen birçok mağdur müşteriyle sektörde sıkça karşılaşıyoruz.

Bu gibi mağduriyetlerin yaşanmaması için alınacak olan araçların mutlaka Ekspertiz hizmetinden geçmesi, siz değerli müşterilerimizin ileride araçla ilgili maddi ve manevi sorunların önüne geçmiş olmaktadır.

Ekspertiz Ne Demek?

“Eksper” kelimesinin Türkçe karşılığı “uzman” kelimesidir ve buradan yola çıkarak da, ekspertizin, alanında uzman kişi tarafından yapılan inceleme olduğunu söyleyebiliriz. Bizim sitemiz ise, oto ekspertiz alanında hizmet vermektedir ve bu konuda çalışmalar yapan uzmanlarımız, alanında kendini kanıtlamış kişilerden oluşur. Ekspertiz raporlarında, aracın arızaları başta olmak üzere, tüm detayları yer alır. Ekspertiz, bir konunun uzmanı, yani bilirkişi tarafından yapılan inceleme anlamına gelmektedir.

Aracın Pert Olması Ne Demektir?

Bir araç kaza yapar ve bu kaza sonucunda aracın %40’ından fazlası zarar görür ise, o araç pert olmuştur. Bu terim herkesçe bilinen bir terimdir; ama orijinal ismi ağır hasarlıdır. Araçların pert olması halinde, araç sahipleri kaskodan paralarını alabilmektedir; ama bazı insanlar raporu hazırlayan insanlar ile anlaşarak pert olmamış aracı, pert olmuş gibi gösterebilmektedir.

Ekspertiz yapılırken test sürüşüne ben de katılabilirmiyim?

Önceden bilgi vermek ve alıcı ile satıcının aynı anda test sürüşüne katılma imkanı olması durumunda evet test sürüşüne katılabilirsiniz.

Oto ekspertiz zorunlu mu?

13 Ağustos’tan itibaren ikinci el alım satımı yapan firmalar ve gerçek kişiler ekspertiz raporu zorunlu olacağını açıklanmıştı. 8 yaş ve 160 bin km üstü araçlarda rapor zorunluluğu aranmayacak. Fakat Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre satışlara getirilen ekspertiz ve yetki belgesi zorunluğu 4 aylık uyum süresi daha tanınmış oldu, yani ikinci el oto alım satım işlemlerde ekspertiz şartı Aralık 2019 da zorunlu olacaktır.

İkinci El Arabaya Garanti Yaptırılır mı?

Bilindiği üzere bir ürüne garanti sıfır ürünlerde verilmektedir; ama bazı firmalar 2. El araçlar için de garanti vermektedir. Maliyeti biraz fazla olsa da, bu tür garanti veren firmalardan, aracınızı garantilemeniz her türlü size fayda sağlayacaktır. Arabanızda oluşacak her türlü sorunu bu şekilde aşabilmeniz mümkün olacağı gibi, sonraki süreçte bir arızanız olduğunda bu garantiden ücretsiz yararlanabileceksiniz.

Oto ekspertiz ne kadar sürer?

Oto ekspertiz seçtiğiniz paket yada ilave yaptırmak istediğiniz işleme göre 20 -30 dakika arasında sürmektedir.

Araç Satmadan Önce Rapor Almalımıyım?

Aracınızı satmadan önce ekspertiz raporu almanız, aracınızın değerinde satılmasına yardımcı olacaktır. İnternetten satacağınız aracın oto ekspertiz raporunu koymanız size avantaj sağlayacaktır. Diyelim ki, çok temiz bir aracınız var ve bu zamana kadar tüm bakımlarını yaptırdınız. Bir gün oldu, bir sebepten dolayı aracınızı internetten satmak isteyeceksiniz. İşte bu aşamada, ilanınıza ekspertiz raporunu ekleyebilir ve aracınızın hem daha çabuk satılmasını, hem de değerinde satılmasını sağlayabilirsiniz.

Araçlarda Hasar kaydı yoksa ekspertiz lazım mı?

Birçok araç sahibi, hasarlı olan araçlarını, hasarsız diye satabiliyor. Bunu da, hasar yoktur kaydı alarak, profesyonel oto bilgileri olmayan insanları ikna edebiliyorlar. Bir aracın kaskosu yoksa ve o araç büyük filo şirketlerinin araçlarından biriyse, yine hasar kaydını bulmanız imkansız. Çünkü, çoğu kurumsal şirketler, araçlarını kendi servislerinde tamir ettirebilmektedir. Bu yüzden, aracın hasar geçmişinden çok, ekspertiz raporu daha çok güven vericidir.

Aklıma takılanları aracın ekspertizini yapan uzmanınıza danışabilir miyim?

Aracınızın ekspertiz raporunu hazırlayan uzmanımıza, aklınıza takılan tüm soruları sorabilir ve bu konuda istediğiniz gibi danışma hizmeti alabilirsiniz. Size verilecek olan ekspertiz raporlarında, aracınız hakkında tüm bilgiler, size rapor halinde sunulacaktır. Bu rapor oldukça detaylı olacağından, kafanızda bir soru işareti oluşmayacaktır.

Ekspertiz raporunda hangi bilgiler yer alır?

Kaporta ve Boya Kontrolleri.

Ön şasi bağlantılarından camlara, kaput, ön ve arka tamponlardan kapılara, çamurluklar, bagaj kapağı, tavan, marşpiyelden dikiz aynalarına dek yapılan incelemelerdir.

Yürüyen Aksam Kontrolleri

Podyeden rot başları ve kollarına, salıncaklardan viraj demirine, aks ve aktarma organlarından süspansiyon sistemine kadar tüm yürüyen aksamların kontrolden geçirilmesiyle hazırlanır.

Motor-Mekanik Aksam Kontrolleri

Şüphesiz bir arabanın en önemli kısmı motorudur. Şanzıman, diferansiyel, baskı-balata, hidrolik direksiyon pompası, yakıt devresi hatları, V kayışı, gergi bilyaları, turbo, egzoz ve katalitik konvertör motor-mekanik aksam kontrolleri kapsamında incelenir.

Fren Sistem Kontrolleri

Araçlarda güvenliği sağlayan frenin sistemini oluşturan fren diskleri ve balataları, fren kaliperi, vakum ve ABS ünitesi, fren hidrolik seviyesi ve el freni de Antalya Oto Ekspert raporlarının kapsamına giriyor.

İç Mekân Kontrolleri

Koltuk, kapı, tavan ve yer döşemeleri, emniyet kemeri, konsol, açılır tavan, direksiyon konumu ve far anahtarları ikinci el otonun ne kadar bakımlı ve hasarsız olduğunu anlamak için incelenen diğer bölümler.

Elektronik Aksam Kontrolleri

Alternatör, marş motoru, klima ve kalorifer sistemi, yakıt devresi hatları, akü, ateşleme sistemi, radyo-teyp-CD çalar, gösterge paneli, far ve lamba grupları, cam kumandaları, rezistans sistemi, ekspertiz raporu kapsamında incelenen elektronik aksamları oluşturuyor.

Lastik-Jant Kontrolleri

Lastiğin hava basıncı, diş derinliği ve jantların durumu da detaylı bir şekilde incelenip ekspertiz raporunda yer alıyor.